Monday, December 14, 2015

Chicken Fajitas & Chicken Aglio Olio Pasta

Wawweeee.... disebabkan perut sebu 2 3 ari lepas.. maka semale menu kami sekeluarga adalah ala ala Spanish ngan Italy gitu... koya masok western skali skalo ... by the way En Hubby yg jd chef utk smale ngo arini ... dr lunch sapa dinner.. dio blako la masok... kami tunggu masuk mulut ngap!!!
Ok resepi mace biaso.. seperti di bawoh nih... klu sero nok kepeh perut gak... cubo cubo laa resepi tak seberape bawoh ni.. sodap menjilat jari gitu.. mudoh pun mudoh...

Untuk Lunch - Chicken Fajitas




















Bahan Bahan Utama ( 3-4 org makan ) :

1. Sebungkus Tortilla ( teringat mr potato toy story 2 jadi tortilla )
2. 3 Ketul Dada ayam ( perap ngo garam , lada sulah hitam, serbuk jintan puteh & manis, serbuk lada babas )
3. 1 biji Lada Benggala Meroh ( Omputeh gak panggil BellPepper )
4. 1 biji Lada Benggala Hijau
4. 1 biji Bawang besar
5. Garam & Lada sulah Hitam secukup rasa
6. 2-3 sudu minyak nak goreng ayam

Bahan untuk Sos Karot :
1. 1 biji Karot
2. 1 biji tomato
3. 1/4 bawang besar
4. garam & lada sulah putih secukup rasa
5. 2 sudu besar Maple Syrap ( buh 1 sudu besar brown sugar pun bole )
6. 1 sudu kecil Daun kering Rosemary
7. Asam limau nipis ( optional klu nok masam )
8. 500 ml Air kosong

Cara-Cara untuk Bahan Utama :
1. Panaskan oven dale 170 darjah celsius .
2. Soute ayam dalam kuali separuh masak , lepas tu angkat ayam & susun ayam atas tray & masuk oven selama 20 minit  atau sampai masak.
3. Dengan bekas minyak soute ayam tadi , masukkan lada benggala & bawang besar . Perasakan dengan garam & lada sulah hitam . Soute dalam 5-6 minit & angkat .
4. Dalam periuk kecik , rebus karot , tomato & bawang sampai layu .
5. Tapis rebusan tadi lalu bawah air paip nak kasi hilang panas panas sebelum masuk dalam blender .
6. Blender kesemua karot, tomato , bawang + daun kering rosemary sampai jadi ala ala babyfood .
7. Tuang balek dalam periuk & renihkan sambil tambah maple syrap , garam & lada sulah puteh .

Time nok make pulok ... Panaskan Tortilla dale oven meta 5 minit gitu .. pah angkat & bentang ..sapu sos karot atas tortilla .. pah gak.. letok la aye ngo sayur benggala td.. ngapppp... nok letok cheesedar pun bole time ni.. lg sodap...

Untuk Dinner Pulok - Aglio Olio Pasta ngan ayam 




















Bahan Bahan ( 3-4 org makan ) :
1. 1 bungkus Fetucinne Pasta ( nok paka pasta lain pun bulih jah .. en hubby suko hok ni )
2. 1 keping dada ayam dipotong dadu ( perap ngan garam , lada sulah hitam, serbuk jintan puteh & manis, serbuk lada babas )
3. 4-5 biji bawang putih dihiris halus
4. 1 biji lada merah dihiris halus
5. 4 biji cili padi dihiris halus
6. Garam & lada hitam secukup rasa
4. 4-5 sudu besar minyak zaitun
5. 3-4 sudu minyak masak biasa untuk soute kan ayam

Cara-Cara :
1. Rebus Pasta sampai al dante gitu .
2. Masukkan minyak biasa & soute ayam sampai masak . Pahtu angkat & ketepikan ayam .
3. Masukkan minyak zaitun & soutekan bawang putih , lada merah & cili padi sampai naik bau , pastu masukkan pasta yg direbus tadi ke dalam kuali & gaulkan .
4. Masukkan ayam balek ke dlm pasta tadi & perasakan dengan garam & lada hitam .

Make slalu panas panas nih...

No comments:

Post a Comment